Walki z cellulitem nie musisz zaczynać od kosztownych zabiegów, masaży albo kupna tabletek. Najwyższy czas postawić na najprostsze zmiany – a jedną z nich jest jedzenie. Wiele produktów pomocniczych w zwalczaniu cellulitu, tanich, dostępnych przez cały rok, znajdziesz w sklepie spożywczym. Dzięki nim szybciej przywrócisz skórze zdrową strukturę.
W batalii z cellulitem obowiązują dwie żelazne zasady. Działasz od razu, nie odpuszczasz, nawet gdy efekt zniknie – w przeciwnym razie cellulit pojawi się na nowo. Oprócz codziennej dawki ruchu, bardzo ważnym sojusznikiem batalii jest jedzenie. Im więcej przemysłowo przetworzonych produktów zjadasz na co dzień, tym cellulit ma się lepiej. Główni „wrogowie” gładkiego ciała to duże ilości konserwantów, wzmacniaczy smaku i zapachu oraz utwardzanych tłuszczów. Warto zatem wybierać produkty mające moc zmieniania wyglądu i kondycji ciała, a szczególnie miejsc zagrożonych pomarańczową skórką,
1. Szparagi
Mają niewiele kalorii i silne właściwości przeciwzapalne. Obecna w nich asparagina wspomaga pracę nerek i prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. Duże ilości kwasu foliowego spowalniają proces starzenia i przyspieszają regenerację tkanek, a także usprawniają krążenie.
2. Truskawki
Ich drobne pesteczki i zawarty w nich błonnik pomagają usunąć z zalegające resztki i wspomagają metabolizm, Obecność manganu reguluje tempo przemiany materii, a potasu – ułatwia pozbycie się nadmiaru płynów.
3. Produkty pełnoziarniste
To źródło błonnika poprawiającego pracę jelit, a lepsze trawienie wspomaga walkę z cellulitem. Produkty na bazie mąki z pełnego przemiału i kasze są też zasobne w antyoksydanty, które pomagają walczyć z toksynami nasilającymi cellulit.
4. Brokuły
Obecny w nich kwas liponowy zapobiega twardnieniu kolagenu w skórze, czego widocznym skutkiem jest „pomarańczowa skórka”. Brokuły są także bogatym źródłem witaminy C, która bierze udział w odbudowie wzmacniającego strukturę skóry, kolagenu, co wspomaga redukować cellulit.
5. Buraki
Zawierają likopen, potas oraz witaminę E, zapobiegając zatrzymywaniu nadmiaru wody w organizmie. Mają też sporo witaminy A i C, a także inne składniki, które wzmacniają kolagen odpowiedzialny za strukturę skóry.
6. Jaja
Obecna w nich lecytyna odpowiada za odbudowę ścianek komórek skóry. Najlepiej jeść jaja gotowane na miękko lub lekko ścięte na patelni.
7. Banany
Zawarte w nich minerały, m.in. cynk, poprawiają stan skóry. Z kolei niewiele ilości potasu polepszają krążenie we krwi. Zapobiega to tworzeniu się cellulitu.
8. Zielona herbata
Cennym składnikiem jest w niej teobromina: stymuluje uwalnianie z komórek zmagazynowanego tłuszczu, przyspiesza metabolizm, hamuje wchłanianie tłuszczów z menu oraz pomaga regulować poziom glukozy. Wypijaj 3-4 szklanek dziennie. Po zagotowaniu wody odczekaj 2-3 minuty i dopiero wtedy zalej susz (wrzątek niszczy szczególne właściwości i smak zielonej herbaty).
9. Kiełki fasoli
To bogate źródło witamin A, B, C, D, E, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i cynku – a to dla skóry zestaw obowiązkowy! Dodatkowo pobudzają krążenie krwi oraz pracę wątroby (lepszy detoks).
10. Kurkuma
Pobudza krążenie, zmniejsza obrzęki i redukuje poziom toksyn, dzięki zawartym w niej antyoksydantom. Zawiera kurkuminę: związek o właściwościach przeciwzapalnych (aby była skuteczna, musi być połączona z papryką lub czarnym pieprzem).
11. Ryby
Dostarczają cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które regulują krążenie i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Mają też witaminę B, która poprawia wygląd i gładkość skóry. Cynk w rybach zmniejsza ryzyko powstania „pomarańczowej skórki”. Najzdrowsze są ryby morskie. Unikaj gatunków hodowanych w złych warunkach (panga, tilapia).
12. Pory
Dzięki swoim właściwościom moczopędnym i oczyszczającym, przyspieszają pozbywanie się z organizmu zbędnych produktów przemiany materii, mają też właściwości odtruwające.
Weronika Kądziel
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz