21 maja 2016

Skarb z rzepaku

Ta roślina o złocistych kwiatach przez lata była niedoceniana. W końcu się to zmieniło! Sprawdź zdrowotne zastosowania oleju rzepakowego!

Źródło: pokochajolejrzepakowy.eu


Pod względem wielkości produkcji oleju rzepakowego, Polska jest obecnie na 3. miejscu w Europie (za Francją oraz Niemcami). U nas w sprzedaży są oleje tłoczone na zimno i ciepło. Tłoczenie na zimno polega na mechanicznym wyciskaniu oleju z nasion. Przy tłoczeniu na ciepło nasiona są dodatkowo podgrzewane, a uzyskany z nich lej jest poddany rafinacji, która ma usunąć wszystko, co może negatywnie wpłynąć na jego trwałość.
Najważniejsze jest praktyczne zastosowanie rzepaku. Otóż do smażenia powinny być używane wyłącznie oleje tłoczone na ciepło. Te tłoczone na zimno ulegają niekorzystnym zmianom, nawet podczas krótkiego smażenia.
Doświadczeni lekarze również zachęcają do spożywania naszego rodzimego roślinnego tłuszczu. Olej rzepakowy jest cenny dla zdrowa ze względu na wysoką zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które odpowiedzialne są za m.in.: regulację poziomu cholesterolu we krwi oraz stabilizację prawidłowej przemiany materii. Olej rzepakowy ma również pozytywny wpływ na rozwój umysłowy i emocjonalny oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga on także leczenie łuszczycy i stanów zapalnych stawów. Podobno dla witalności i energii należy spożywać każdego dnia dwie łyżki stołowe oleju rzepakowego.
Więcej o niekwestionowanych zaletach oleju rzepakowego znajdziesz na stronie www.pokochajolejrzepakowy.eu
Ewelina Jóźwiak
Artykuł sponsorowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz