Ta roślina o złocistych kwiatach przez lata była
niedoceniana. W końcu się to zmieniło! Sprawdź zdrowotne zastosowania oleju
rzepakowego!
Źródło: pokochajolejrzepakowy.eu |
Pod względem wielkości produkcji
oleju rzepakowego, Polska jest obecnie na 3. miejscu w Europie (za Francją oraz
Niemcami). U nas w sprzedaży są oleje tłoczone na zimno i ciepło. Tłoczenie na
zimno polega na mechanicznym wyciskaniu oleju z nasion. Przy tłoczeniu na
ciepło nasiona są dodatkowo podgrzewane, a uzyskany z nich lej jest poddany
rafinacji, która ma usunąć wszystko, co może negatywnie wpłynąć na jego
trwałość.
Najważniejsze jest praktyczne
zastosowanie rzepaku. Otóż do smażenia powinny być używane wyłącznie oleje
tłoczone na ciepło. Te tłoczone na zimno ulegają niekorzystnym zmianom, nawet
podczas krótkiego smażenia.
Doświadczeni lekarze również
zachęcają do spożywania naszego rodzimego roślinnego tłuszczu. Olej rzepakowy
jest cenny dla zdrowa ze względu na wysoką zawartość Niezbędnych Nienasyconych
Kwasów Tłuszczowych, które odpowiedzialne są za m.in.: regulację poziomu cholesterolu
we krwi oraz stabilizację prawidłowej przemiany materii. Olej rzepakowy ma
również pozytywny wpływ na rozwój umysłowy i emocjonalny oraz funkcjonowanie
układu nerwowego. Wspomaga on także leczenie łuszczycy i stanów zapalnych
stawów. Podobno dla witalności i energii należy spożywać każdego dnia dwie
łyżki stołowe oleju rzepakowego.
Więcej o niekwestionowanych zaletach oleju rzepakowego
znajdziesz na stronie www.pokochajolejrzepakowy.eu
Ewelina
Jóźwiak
Artykuł
sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz