13 kwietnia 2016

Kulinarne podróże: kuchnia japońska

Kuchnia japońska nie bez powodu uważana jest za jedną z najbardziej korzystnych dla zdrowia. Bardzo często, w nieco zmodyfikowanej formie, zaleca się ją w leczeniu otyłości - z pewnością to m.in. w jadłospisie Japończyków tkwi sekret ich długiego i zdrowego życia.

Źródło: www.wochikochi.jp

Dieta pochodząca z Kraju Kwitnącej Wiśni charakteryzuje się niskim udziałem tłuszczu, bogactwem gotowanych i marynowanych warzyw (w tym roślin dziko rosnących), niskim spożyciem produktów mącznych. zamiłowaniem do produktów sojowych czy zielonej herbaty.
Istotną rolę odgrywa też urozmaicenie składników i - co najważniejsze- świadomość wpływu produktów na zdrowie, a także przywiązywanie wagi do estetyki i sposobu przyrządzania potraw. Jedzenie ma angażować zmysł smaku i stanowić przyjemność.

Kuchnia japońska swoją uwagę przyciąga też miłośnikom kulinarnych eksperymentów i smakoszy otwartych na nowości w menu. 

Ciekawostką może być fakt, że tradycyjna kuchnia japońska Washoku została wpisana na listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa Kulturalnego.

RAMEN

Ramen, czyli makaron w wywarze mięsnym (rzadziej w rybnym) z różnymi dodatkami to jedna z najpopularniejszych potraw w Japonii. Protoplasta Ramen’a pochodzi z Chin - znaleźć można go w niemal każdej restauracji sushi. Istnieją nawet lokale serwujące wyłącznie tę potrawę w kilkunastu różnych wersjach.

Źródło: chowhound.com

WYWAR
- 5 udek kurczaka, ze skórą i kośćmi
- 2 marchewki, pocięte na 2cm kawałki
- 1 por, pocięty na 2cm kawałki
- kilka szczypiorków pociętych na 2cm kawałki
- 3cm świeżego imbiru pociętego na plasterki
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 150 g pszennego makaronu mie ( * "Mie" po chińsku oznacza makaron sporządzony z mąki pszennej. Jest to oryginalny makaron chiński, w postaci długich cienkich nitek. Jest lekki i uznawany za bardzo pożywny dzięki znacznej zawartości białka. )

DODATKI
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 100g kapusty bok choy lub ewentualnie rzymskiej zblanszowanej przed podaniem (*kapusta bok choy, czyli tradycyjna kapusta chińska. Choć jest dostępna w Polsce, może odstraszyć nieco jej cena - za jedną wielkości ok. 20 cm - która będzie trochę za mała na jedną porcję,  trzeba zapłacić ok 9 zł. Zdarza się, że miłośnicy kuchni azjatyckiej hodują ją z nasion w przydomowym ogródku).
- kilka szczypiorków drobno posiekanych
- arkusz wodorostów yaki-nori, pocięty na paski  (* Do zakupienia głównie w sklepach specjalizujących się w kuchni azjatyckiej. Nori, zwane czerwoną algą, są jadalną odmianą wodorostów. Wykorzystywane są do przygotowania sushi. Dzielą się na 3 typy, z których yaki nori, prażone na sucho są najpopularniejsze. Używa się ich do owijania sushi, a także jako składnik dań gorących. Spożywa się je dla wzmocnienia układu krążenia oraz obniżenia cholesterolu.)
- pół garści grzybów enoki z puszki; można je chwilę podgotować w wodzie (*grzybki enoki
to bardzo delikatne grzyby o charakterystycznym wyglądzie. Najczęściej dodaje się je surowe do sałatek czy zup. Nie powinno się ich gotować czy smażyć dłużej niż minutę - mogą wtedy stwardnieć. Są źródłem m.in. witaminy D, wielu protein, antyoksydantów i działają wzmacniająco na organizm.


PRZYPRAWY DO WYWARU
- pasta miso (*tradycyjna gęsta pasta japońska, wytwarzana ze sfermentowanej soi; często z dodatkiem ryżu lub jęczmienia)
- sos sojowy do smaku

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 230°C. W żaroodpornym naczyniu ułóż udka kurczaka, marchewkę, szczypior, por, imbir, posyp solą i skrop olejem sezamowym (rozprowadź go równomiernie po kurczaku i warzywach). Piecz 40 minut.
Po tym czasie przełóż całą zawartość do dużego garnka i zalej 2.5 litrami zimnej wody. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie wyjmij 2 udka, zalej wywarem (żeby mięso nie ściemniało) i pozostaw do ostygnięcia – jak ostygnie, porwij mięso na kawałki. Resztę wywaru gotuj bez przykrycia jeszcze godzinę na małym ogniu.
Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Do 4 dużych misek dodaj po łyżce ciemnego lub 1,5 łyżki jasnego miso, zalej odrobiną wywaru i rozmieszaj. Dodaj do misek makaron, zalej wywarem, dodaj porwanego kurczaka, przepołowione jajko, zblanszowanego bok choya, posyp obficie szczypiorkiem, dodaj grzyby i dodaj pocięte wodorosty. Jeżeli trzeba, dopraw miso (można je rozpuścić w osobnej miseczce) i sosem sojowym.

Sandra Adamczewska

Przepis: www.slodkokwasny.com
Źródła:
www. kuchniaazajtycka.com
www.masala.com

www.maguro.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz